Drodzy Rodzice,
na Państwa prośbę udostępniamy przepisy na dania z naszej przedszkolnej kuchni
- zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Produkty w naszym przedszkolu pochodzą od sprawdzonych dostawców, gdzie zaopatrujemy się w ekologiczne jajka, owoce i warzywa. Miód natomiast sprowadzamy z gospodarstwa pasiecznego.
Wiele z naszych dań to wyrób własny. Własnoręcznie przygotowywane są różnego rodzaju pasty (mięsne, rybne, warzywne), kisiele, budynie, galaretki, jogurty, pizza, twarożki, ciastka owsiane, pieczeń rzymska, szynka w ziołach oraz pierogi.
W naszym przedszkolu nie używamy gotowych mieszanek przypraw, ani kostek bulionowych. Do słodzenia potraw używamy cukru trzcinowego, a do wypieków mąki mieszanej - razowej, orkiszowej i żytniej.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Legenda:
1. |
GLUTEN- zboża |
2. |
SKORUPIAKI |
3. |
JAJA |
4. |
RYBY |
5. |
ORZESZKI ZIEMNE |
6. |
SOJA |
7. |
LAKTOZA - mleko |
8. |
ORZECHY |
9. |
SELER |
10. |
GORCZYCA |
11. |
NASIONA SEZAMU |
12. |
DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10mg/kg |
13. |
ŁUBIN |
14. |
MIĘCZAKI |
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.