Pobierz jadłospis

 

Drodzy Rodzice,

na Państwa prośbę udostępniamy przepisy na dania z naszej przedszkolnej kuchni

- zupa dyniowa

- zupa jabłkowa

- makaron ze szpinakiem

- zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

- chlebek twarogowy

- galaretka z kwaśnego mleka

 

Produkty w naszym przedszkolu pochodzą od sprawdzonych dostawców, gdzie zaopatrujemy się w ekologiczne jajka, owoce i warzywa. Miód natomiast sprowadzamy z gospodarstwa pasiecznego.

Wiele z naszych dań to wyrób własny. Własnoręcznie przygotowywane są różnego rodzaju pasty (mięsne, rybne, warzywne), kisiele, budynie, galaretki, jogurty, pizza, twarożki, ciastka owsiane, pieczeń rzymska, szynka w ziołach oraz pierogi.

W naszym przedszkolu nie używamy gotowych mieszanek przypraw, ani kostek bulionowych. Do słodzenia potraw używamy cukru trzcinowego, a do wypieków mąki mieszanej - razowej, orkiszowej i żytniej.

 

 

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

 

Legenda:

1.

GLUTEN- zboża

2.

SKORUPIAKI

3.

JAJA

4.

RYBY

5.

ORZESZKI ZIEMNE

6.

SOJA

7.

LAKTOZA - mleko

8.

ORZECHY

9.

SELER

10.

GORCZYCA

11.

NASIONA SEZAMU

12.

DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY                            W STĘŻENIU >10mg/kg

13.

ŁUBIN

14.

MIĘCZAKI

 

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.